vrouw met handen in haar haar

Stressklachten… hoogste tijd voor groei

De stressreactie van je lichaam

We herkennen allemaal stress. Je zit in een drukke of intensieve periode, hebt veel aan je hoofd er wordt veel van je gevraagd. Zogenaamde stresshormonen (adrenaline, noradrenaline en cortisol) zorgen ervoor dat je scherp en alert bent. Je bent zogezegd ‘aan’, klaar voor actie. Wat er ook gebeurt is dat je bloeddruk en hartslag wat omhoog gaan, de spijsvertering op een lager pitje komt en er gaat meer bloed naar je spieren en hersenen. Zo helpt de stressreactie in je lichaam je eigenlijk. Het helpt je om het aan te kunnen als er wat even meer van je gevraagd wordt. Op zich niets aan de hand dus als het maar voor een korte periode is en er daarna tijd is voor ontlading en ontspanning zodat de balans zich kan herstellen in je lijf.

Wanneer wordt stress dan ongezond?

Zoals zich al laat raden; als het voor een lange periode aanhoudt, zogenaamd chronisch wordt of als de oorzaak van de stress heel heftig is en er onvoldoende herstelmogelijkheden voor het lichaam zijn. Als je lichaam de extra belasting niet meer op kan vangen, ontstaan er klachten. Zowel lichamelijk als mentaal.

 Lichamelijke klachten zijn  

  • Vermoeidheid, slaapproblemen
  • Pijnlijke spieren, hoofdpijn, rugpijn.
  • Gespannen, rusteloos en opgejaagd gevoel.
  • Benauwd gevoel, misselijkheid, duizeligheid

en mentale klachten zijn

  • Piekeren, concentratieproblemen
  • Angstgevoelens, onzekerheid, twijfelen
  • Prikkelbaar, ‘een kort lontje,’ snel geëmotioneerd.
  • Niet meer kunnen genieten en ontspannen

Dank je wel lichaam dat je aan de bel trekt

Hoezo, dank je wel lichaam? Dit is toch vooral heel vervelend, beperkend zelfs en het houdt je weg van wat je eigenlijk wilt, doorgaan…

Niet naar mijn idee. Je lichaam heeft je wat te vertellen, namelijk “je zorgt niet goed voor mij..” dat wat je doet, klopt niet meer met wat je aankunt en misschien ook wel niet met wat je wilt.  Je lichaam zegt, even rustig aan… kijk eens naar jezelf. Wat wil je eigenlijk, voor wie doe je dit eigenlijk? Wat vind jij belangrijk, hoe wil je je voelen en wat heb je dan te doen?

Tijd om te groeien

Misschien wil je wel helemaal niet zo doorgaan. Als het echt bij je paste was je waarschijnlijk ook niet zo uit balans geraakt. Als je het zo bekijkt is dit is een kans, een mogelijkheid om te groeien. In de waan van de dag doen we wat we geleerd hebben of gezien hebben in onze omgeving maar dat is niet altijd wat ook werkelijk past bij jou, in jouw leven. Natuurlijk doe je de dingen die nodig zijn om je lichaam zich te laten herstellen; voldoende bewegen, gezonde voeding, ontspanning en voldoende nachtrust. En misschien is dit ook wel het moment om te onderzoeken wat werkelijk bij jou past en hoe je daar handen en voeten aan kunt geven.

Wel doorgaan dus, alleen niet op de ingesleten en bekende weg. Het avontuur aangaan, jezelf daarvoor de ruimte geven, experimenteren, ontdekken,  je lichaam meenemen in je volgende stappen (je hebt nu wel gemerkt, dat het lichaam belangrijke informatie voor je heeft) en jezelf zo meer en meer te ontwikkelen en groeien tot je volle grootte..

Mooi filmpje op YouTube van Rabbi Dr. Abraham Twerski over stress en groei… How do lobsters grow?

Wil je meer informatie over hoe jouw groeiproces eruit kan zien?

Je bent welkom voor een kennismaking in mijn praktijkruimte in Gouda of in Berkel en Rodenrijs. Ik kan me ook voorstellen dat je eerst wat meer wilt lezen over mijn werkwijze in de coaching of over het systemisch werk wat de basis vormt voor mijn aanpak. In de blog familieopstellingen gaan over liefde, vind je achtergrondinformatie over het systemisch werk en in familieopstelling in de praktijk lees je hoe een opstelling in zijn werk gaat.

Waar vind je mijn praktijk?

Je bent van harte welkom in Gouda of Berkel en Rodenrijs. Via het contactformulier kan je mij mailen, bellen op 0630099459 kan uiteraard ook.

De praktijk in Gouda is ook goed bereikbaar vanuit de omliggende gemeentes Reeuwijk, Haastrecht, Waddinxveen, Boskoop, Moordrecht, Woerden, Schoonhoven, Oudewater, Bergambacht, Bodegraven, Stolwijk en Zoetermeer. Parkeren is gratis en kan voor de deur.

Woon je in Bergschenhoek, Bleiswijk, Rotterdam, Delft, Rijswijk of Pijnacker dan is mijn werkruimte in Berkel en Rodenrijs ook een goed alternatief. Parkeren is ook hier gratis en voor de deur.