Genogram maken voor een familieopstelling

Bron: wikiHow: Een genogram maken: 14 stappen

Wat is een genogram?

Een genogram geeft een schematisch overzicht van jouw familie tot een aantal generaties terug en is aangevuld met feiten die voorkomen in de familie. Wij gebruiken het genogram in de coaching en in familieopstellingen als een eerste kennismaking met jouw familie en jullie geschiedenis.

Met het maken van het genogram verdiep je je opnieuw of misschien wel voor het eerst in de geschiedenis van jouw familie. Je staat even stil bij de belangrijke gebeurtenissen in de levens van jouw familieleden. Misschien ken je alle feiten al en anders is het een mooie gelegenheid om eens met je ouders of ooms en tantes te praten over hun herkomst en jullie gezamenlijke geschiedenis. Het maken van het genogram kan al heel verrijkend zijn en ook verheldend als het gaat over het zichtbaar worden van patronen of thema’s binnen de familie. In deze blog laat ik je zien hoe je een genogram maakt.

Hoe maak je een genogram?

Je maakt een familiestamboom die teruggaat tot de generatie van je grootouders. Hiervoor gebruik je de standaardsymbolen zoals je die hieronder ziet. Deze stamboom vul je aan met familiefeiten. Daarbij kun je denken aan data van huwelijken, scheiding of overlijden.

Bron: www.mindacademy.nl/nlp/genogram-maken

Aanvullende informatie

De familiestamboom vul je aan met belangrijke gebeurtenissen in de familie. Het gaat hier om feitelijke gebeurtenissen. Karaktereigenschappen, emoties en emotioneel gedrag zijn geen feitelijkheden.

Is er in jouw familie sprake van:

 • Vroeg overleden personen, miskramen of abortus
 • Adoptie
 • Buitenechtelijke kinderen
 • Buitengesloten familieleden
 • Seksueel misbruik
 • Psychiatrische stoornissen
 • Dood door schuld, moord
 • Oorlogsverleden, zowel collaboratie en verzet
 • Emigratie
 • Is er sprake van een familiegeheim
 • Is er sprake van een zwaar lot en voor wie?

De informatie die je nu allemaal hebt verzameld en gebundeld in een schematisch overzicht gebruiken wij bij de start van de coaching of familieopstelling.

Wil je graag weten hoe de familieopstelling in zijn werk gaat waarvoor je dit genogram maakt. Lees dan mijn blog over familieopstellingen in de praktijk. Meer achtergrondinformatie over het systemisch werk en familieopstellingen vind je hier.

Wil je een afspraak maken voor coaching of een familieopstelling?

Hoe mooi is het als je voelt dat je helemaal jezelf mag zijn in het grotere geheel waar je onderdeel van uitmaakt. Coaching met familieopstellingen geeft je helderheid op je patronen. Je ontdekt en ervaart hoe je deze patronen kunt doorbreken en veranderen in gedrag wat helpt, waar je van groeit. Wil je een afspraak of kennismaking plannen, vul dan het contactformulier in of bel mij op 0630099459

De praktijk in Gouda is ook goed bereikbaar vanuit de omliggende gemeentes Reeuwijk, Haastrecht, Waddinxveen, Boskoop, Moordrecht, Woerden, Schoonhoven, Oudewater, Bergambacht, Bodegraven, Stolwijk en Zoetermeer. Parkeren is gratis en kan voor de deur.

Woon je in Bergschenhoek, Bleiswijk, Rotterdam, Delft, Rijswijk of Pijnacker dan is mijn werkruimte in Berkel en Rodenrijs ook een goed alternatief. Parkeren is ook hier gratis en voor de deur.

Bron afbeelding 1: wikiHow: Een genogram maken: 14 stappen,  https://nl.wikihow.com/een genogram maken