Familieopstelling in de praktijk

Je bent geïnteresseerd in familieopstellingen en wil graag wat meer informatie over hoe dat werkt in de praktijk. Dan zit je hier goed. In deze blog leg ik stap voor stap uit hoe een opstelling in zijn werk gaat in mijn praktijk in Gouda en Berkel & Rodenrijs. Wil graag meer achtergrondinformatie over systemisch werk, lees dan deze blog.

Opstellingen in groepen en individueel

Systemisch werken kan zowel in groepsverband met behulp van representanten als op individuele basis. In individuele opstellingen maken wij gebruik van poppetjes of vloerankers. De structuur van de individuele opstelling is hetzelfde als bij een opstelling in een groep, echter de informatie die de groepsleden die opgesteld staan (representanten) inbrengen mist. Maar ook in de individuele opstelling ontstaat een ‘wetend veld’ en wordt wat er speelt in de familie via de poppetjes of vloerankers duidelijk. In de onderstaande toelichting ga ik uit van een opstelling in een groep. 

Fenomenologie

Voordat ik inga op de daadwerkelijke opstelling eerst iets over de grondhouding in het systemisch werk. Het werken met familieopstellingen vraagt om een fenomenologische houding. Fenomenologie betekent de verschijnselen (fenomenen) laten spreken (logos = woord). Dit betekent aandacht hebben voor wat zich voordoet in het hier en nu, zonder die te willen beïnvloeden, mooier of lelijker maken. Dat wat zich aandient, hoeft niet te worden verklaard alleen te worden aangenomen, voor waar genomen. De fenomenologie aanvaardt het grotere geheel, het weten, in een open ontvankelijke houding.

Vragen die geschikt zijn voor een familieopstelling

Voorafgaand aan de opstelling nemen we je vraag door en bekijken of deze zich leent voor een opstelling. Bij systemisch werken komen vragen aan bod die in de sfeer van familie, relaties en persoonlijke ontwikkeling liggen.

Voorbeelden zijn vragen die te maken hebben met:

  • Je eigen pad volgen
  • Moeite met het aangaan of juist verbreken van relaties
  • Omgaan met grenzen
  • Omgaan met verantwoordelijkheid
  • Je overspoeld voelen door je omgeving
  • Verwarring over wat van jou is en wat van de ander

Je hebt als voorbereiding op de opstelling een genogram (familiestamboom) gemaakt en een aantal vragen beantwoord voor jezelf.  Deze feitelijke achtergrondinformatie nemen we erbij. Als je wil weten hoe je een genogram maakt, lees dan mijn blog over het maken van een genogram.

De familieopstelling in de praktijk

Bij het begin van de opstelling deel je kort je vraag met de andere deelnemers. Er is maar minimaal informatie nodig om een opstelling te beginnen, sterker nog hoe minder informatie hoe onbevangener de representant in het veld van jouw familie aanwezig kan zijn. In groepen werken we met representanten. De deelnemers in de groep worden ingezet om jouw systeem te representeren en je vraag uit te werken.

Wat is representeren?

Een representant is iemand die gekozen wordt door de vraag inbrenger om iemand of iets te vertegenwoordigen dat onderzocht mag worden. Dat kan een vader, moeder, een emotie, een deel van iemand of zelfs een groep mensen zijn. Je hoeft daarvoor niets te kunnen, iedereen die ervoor open staat kan representeren en de informatie geven die van belang is voor de opstelling. Als je opgesteld staat als representant krijgt je toegang tot ervaringen en gevoelens van degene voor wie je opgesteld staat. Alles wat je waarneemt is waar, ook als je niets waarneemt. Het is allemaal informatie ten behoeve van de opstelling. Met ons denken kunnen we niet bevatten hoe dit fenomeen werkt. 

De opstelling

Door de opstelling van de representanten wordt duidelijk welke dynamieken en verstrikkingen een rol spelen, er komt als het ware licht op wat tot dan toe onzichtbaar was. Dit op zich kan al ruimte geven en helend werken. In de opstelling wordt stap voor stap gewerkt met wat zich aandient. De interventies zijn gericht op het herstellen van de ordening in het systeem.  Wil je graag meer weten over de grondbeginselen, lees dan de achtergrondinformatie op mijn blog familieopstellingen gaan over liefde.  Als het van toepassing is worden zogenaamde helende zinnen gebruikt. Helende zinnen worden zorgvuldig ingezet. Het zijn woorden die je ziel raken en van daaruit een helende beweging in gang zetten of verdiepen.

Als het eindbeeld is bereikt, ronden we de opstelling op een passende wijze af en wordt er niet nabesproken om het innerlijke proces dat op gang is gekomen alle ruimte te geven.  Een opstelling kan nog weken doorwerken in je innerlijke systeem.

Heb je interesse in coaching of een familieopstelling?

Heb je een thema of vraag die systemisch wil onderzoeken dan ben je van harte welkom in mijn praktijk in Gouda of Berkel en Rodenrijs. Je kunt een bericht achterlaten op mijn contactformulier en bellen naar 0630099459 kan uiteraard ook.

De praktijk in Gouda is ook goed bereikbaar vanuit de omliggende gemeentes Reeuwijk, Haastrecht, Waddinxveen, Boskoop, Moordrecht, Woerden, Schoonhoven, Oudewater, Bergambacht, Bodegraven, Stolwijk en Zoetermeer. Parkeren is gratis en kan voor de deur.

Woon je in Bergschenhoek, Bleiswijk, Rotterdam, Delft, Rijswijk of Pijnacker dan is mijn werkruimte in Berkel en Rodenrijs ook een goed alternatief. Parkeren is ook hier gratis en voor de deur.