Familieopstelling

Een familieopstelling ook wel systemisch werken genoemd is zinvol als je gedrag wil veranderen en dat maar niet lukt. Je hebt er al voldoende over gedacht, gepraat en geprobeerd maar dat lost te weinig op. Dan kan het wel eens zo zijn dat je manier van doen verband houdt met de familie waaruit je komt. In een opstelling kijk je naar jouw plek in het familiesysteem en onderzoek je jouw vraag en verlangen. Daarmee krijg je inzicht in je gedrag van nu en dat geeft ruimte voor verandering en groei. Hoe een opstelling in zijn werk gaat, lees je in mijn blog ‘Familieopstelling in de praktijk’.

Vragen die geschikt zijn voor een familieopstelling

  • Het vinden van je eigen weg
  • Verbinding met de mensen om je heen
  • Energie en vitaliteit

Het was voor mij een bijzondere en zeer unieke ervaring. Het heeft mij een nieuwe kijk gegeven op hoe ik een persoonlijke vraag kan benaderen met verrassende en gelijktijdig mooie inzichten in mijzelf… ” Wim Peeters

Familiesystemen

Wij leven allemaal in verschillende systemen. Het familiesysteem is het eerste en daarna komen daar school, werk en verenigingen bij. Veel van je gedragspatronen zijn ontstaan in het familiesysteem (gezin) waarin je bent opgegroeid. De plek die je inneemt en de taak die je hebt gekregen. Soms helemaal passend maar ook wel eens belemmerend voor je groei of ontwikkeling.

Bij een opstelling maken we gebruik van ‘het wetende veld’ zoals de grondlegger van het systemisch werk Bert Hellinger het noemt. Dit veld wordt gevormd wordt door jouw familie. Iedere familie heeft een sterke samenhang. Je bent altijd verbonden met je familie of je dat nu wilt of niet, genetisch en door gemeenschappelijke ervaringen die generaties lang invloed kunnen uitoefenen. Deze samenhang is niet altijd zichtbaar maar heeft wel effect op alle familieleden.

In de opstelling kunnen zogenaamde verstrikkingen en voor jou belemmerende patronen aan het licht komen. Door de zogenaamde wetmatigheden in acht te nemen kan de natuurlijke orde worden hersteld en dat geeft rust en ontspanning in het familiesysteem. Als je je eigen unieke plek in het systeem kunt innemen ben je èn maximaal verbonden met het systeem èn vrij om je eigen weg te gaan, je hebt wortels en vleugels. Ben je geïnteresseerd in meer achtergrondinformatie over het systemische werk, lees dan mijn blog ‘Familieopstellingen gaan over liefde’.

Was maandag bij mijn ouders en was me meer bewust van mijn plek. Mijn ouders zeiden wat ben je toch rustig en mild. Voel ook meer. Meer verdriet van naderend afscheid. Tegelijkertijd mooi om het contact te ervaren.

Reactie na een individuele familieopstelling

Heb je interesse in een familieopstelling?

Je bent welkom met je vraag en je verlangen.

In de praktijkruimte in Gouda en Berkel en Rodenrijs werk ik met individuele opstellingen. Dat betekent dat we in een 1 op 1 situatie met behulp van poppetjes of vloerankers werken met jouw vraag. Heb je ervaring met het systemisch werk en/of een duidelijk afgebakende vraag dan kan een eenmalige opstelling goed voor je werken. In andere gevallen is mijn ervaring dat het zinvol is om meerdere afspraken te plannen.

Voorafgaand aan de afspraak hebben een kennismakingsgesprek waarin we kijken of jij en jouw vraag, passen bij mij en mijn aanbod. Op basis van je vraag, zal ik je een aanbod doen.

Een eenmalige familieopstelling kost 125 euro en omvat een intake van 30 minuten, een familieopstelling van ongeveer 1,5 uur en na een aantal weken een follow up. Maken we meer meerdere afspraken dan geldt het coachtarief van 125 euro per sessie.

Wil je een afspraak

Je kunt mij ook volgen of bereiken via: