Monique Bloemendal

Omgaan met chronische pijn

Chronische pijn heeft een grote impact op je leven; op je energie, op het bewegen, op je relaties en op je werk. Je wilt zo goed mogelijk functioneren en zoveel mogelijk kwaliteit in je leven. Dit vraagt leren omgaan met de pijnklachten en dat is een uitdaging met veel facetten.

mensen met pijn en vermoeidheid

Afgestemd op jouw specifieke vraag, is dat waar we in de behandeling aan werken. Daarvoor is het van belang om te

  • weten hoe pijn werkt en welke factoren invloed hebben op je pijnklachten.
  • ontdekken hoe je balans krijgt in dat wat je aankunt op een dag en dat wat je wilt. Je grenzen leert kennen, zodat je niet telkens teveel of juist te weinig belast.
  • onderzoeken hoe je je lichaam in een zo goed mogelijke conditie kunt houden, hoe je zorgt voor voldoende ontspanning in je lichaam.

De handvatten die je hieruit krijgt geven je houvast in het omgaan met de chronische pijn, zodat niet de pijn maar jij aan het roer staat..

Chronische pijn

We hebben het over chronische pijn als deze langer dan 3 maanden bestaat. De pijn heeft dan de oorspronkelijke functie – bescherming tegen weefselschade  – verloren en lijkt een eigen leven te leiden. Er is geen duidelijk relatie meer met de oorspronkelijke prikkel.  Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het blijven bestaan van de pijn. Het is van belang om je eigen unieke situatie te bekijken.

Schuiven naar boven