Monique Bloemendal

Nicole heeft klachten als gevolg van teveel stress. Ze is niet in staat om te werken. Lichamelijke klachten: pijn in nek en schouders, hoofdpijn. Daarnaast is ze vermoeid, snel geïrriteerd en wat opvalt is dat ze boos en opstandig is en hard oordeelt over haarzelf en haar omgeving.

Ze weet dat deze klachten te maken hebben met teveel stress en drukte in de combinatie werk, gezin en sociaal leven en wil graag haar balans herstellen, keuzes maken die bij haar passen zodat ze zich weer prettig voelt

Aanpak

We zijn aan de slag gegaan met oefeningen om wat meer rust en ontspanning in haar lichaam en hoofd te krijgen. Hiermee heeft Nicole iets in handen waarmee ze de ergste spanning en pijn kan verminderen.

Daarnaast hebben we met gesprekken en oefeningen haar emoties onderzocht beginnend bij de boosheid en vervolgens de angst en het verdriet dat eronder ligt.

Ze wordt zich gaandeweg meer bewust van wat de verschillende emoties in haar lichaam doen. De spierspanning in nek/schouders en kaken die samengaan met de boosheid. Het pijnlijke gevoel in haar borst en spanning in haar buik bij de onzekerheid, angst en het verdriet. Door er niet ‘bij weg te gaan’ maar het juist ruimte te geven komt er vervolgens ook weer iets anders en dat is gevoel van rust, lucht, energie en vrolijkheid.

Resultaat

Uiteraard is dit een proces van vallen en opstaan, maar met haar lichaam als indicator voor hoe het werkelijk met haar is, voelt ze zich energieker en helderder met minder pijnklachten. Ze herkent zichzelf weer. Haar leven ziet er praktisch gezien niet anders uit. Zij laat alleen wel meer van zichzelf zien, deelt met haar omgeving, ervaart duidelijker haar grenzen en handelt ernaar.

NB: de naam Nicole is door mij verzonnen

Schuiven naar boven