Familieopstellingen

Een familieopstelling ook wel systemisch werken genoemd is zinvol als je bepaald gedrag wil veranderen en dat maar niet lukt. Je hebt er al veel over gedacht, gepraat en geprobeerd maar dat lost te weinig op. Dan kan het wel eens zo zijn dat de manier van doen waar je last van hebt, verband houdt met de familie waaruit je komt. In een opstelling kijk je naar jouw plek in het familiesysteem en onderzoek je jouw vraag en verlangen. Daarmee krijg je inzicht in je gedrag van nu en dat geeft ruimte voor verandering en groei.

vrouw legt hand op schouder van man

Het was voor mij een bijzondere en zeer unieke ervaring. Het heeft mij een nieuwe kijk gegeven op hoe ik een persoonlijke vraag kan benaderen met verrassende en gelijktijdig mooie inzichten in mijzelf… ” Wim Peeters

Thema’s waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld: 

  • Je hebt neemt telkens teveel hooi op je vork, vindt het lastig om grenzen te bepalen en aan te geven.
  • Je hebt moeite met het nemen van je eigen beslissingen
  • Je hebt terugkerende gevoelens van angst, boosheid of verdriet die niet altijd te verklaren zijn.
  • Je hebt het gevoel er niet echt bij te horen.
  • Je vindt het lastig om jezelf te verbinden met anderen.
  • Je hebt lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak.

Familiesystemen

Wij leven allemaal in verschillende systemen. Het familiesysteem is het eerste en daarna komen daar school, werk en verenigingen bij. Veel van je gedragspatronen zijn ontstaan in het familiesysteem (gezin) waarin je bent opgegroeid. De plek die je inneemt en de taak die je hebt gekregen. Soms helemaal passend maar ook wel eens belemmerend voor je groei of ontwikkeling.

Bij een opstelling maken we gebruik van ‘het wetende veld’ zoals de grondlegger van het systemisch werk Bert Hellinger het noemt. Dit veld wordt gevormd wordt door jouw familie. Iedere familie heeft een sterke samenhang. Je bent altijd verbonden met je familie of je dat nu wilt of niet, genetisch en door gemeenschappelijke ervaringen die generaties lang invloed kunnen uitoefenen. Deze samenhang is niet altijd zichtbaar maar heeft wel effect op alle familieleden.

In de opstelling kunnen zogenaamde verstrikkingen en voor jou belemmerende patronen aan het licht komen. Door de zogenaamde wetmatigheden in acht te nemen kan de natuurlijke orde worden hersteld en dat geeft rust en ontspanning in het familiesysteem. Als je je eigen unieke plek in het systeem kunt innemen ben je èn maximaal verbonden met het systeem èn vrij om je eigen weg te gaan, je hebt wortels en vleugels.

Een opstelling kan op individuele basis of in een groep